BPW Sicily

Poslovni susreti istarskih i sicilijanskih poduzetnica, te pokretanje inicijative BPW AdrionNet

Na poziv Koordinatorice BPW International Giuseppine Seidite tepredsjednice BPW Bagheria Graziella Lanza, grupa od dvadeset istarskih poduzetnica i poslovnih žena na čelu sa dr.sc. Alidom Perkov, predsjednicom udruge BPW Pula posjetila je 29.3.-2.4.2017. Siciliju, s ciljem umrežavanja hrvatskih i talijanskih poduzetnica.

Temeljni cilj posjete bio je potpisivanje sporazuma o partnerstvu (Twinning) sa poduzetnicama – članicama FIDAPA Bagherie, grada veličine Pule. Tim su povodom poduzetnice pozvane i na protokolarni prijem s gradskim predstavnicima u baroknoj palači Villa Butera , koji su najavili punu podršku inicijativi.

Temeljem prethodnih potpisanog sporazuma hrvatskih i talijanskih predstavnica o osnivanju mreže poduzetnica Jadransko-Jonske inicijative pod nazivom BPW AdrionNet, delegaciju je ugostio zamjenik predsjednika Skupštine Regije Sicilije, Antonio Venturina u sjedištu parlamenta Sicilije u Palermu, Palazzo dei Normanni. Pritom je Venturina izrazio bezrezervnu podršku BPW AdrionNet te je ponudio Predsjednici Inicijativnog Odbora BPW AdrionNet , dr.sc. Alidi Perkov punu suradnju u realizaciji navedenog projekta.

Članice udruge poslovnih žena FIDAPA Catanie, grada na Jonskom moru, upriličile su susret sa BPW Pula u gradskoj palači Palazzo degli Elefanti, gdje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Catanie Marco Consoli. Obostrano je potvrđen interes budućeg bratimljenja FIDAPA Catania i BPW Pula.

Na svim poslovnim susretima BPW Pula sa sicilijanskim poduzetnicama i sa sicilijanskim institucijama najavljena je BPW AdrionNet. BPW AdrionNet je inicijativa za zajednicu poduzetnica u Jadransko-Jonskoj makroregiji koja je teritorijalno usklađena sa Jadransko Jonskom inicijativom.

Strategija EU za Jadransko-Jonsku Regiju (EUSAIR) obuhvaća osam zemalja: četiri države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija ), te četiri zemlje koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).

Polovica stanovništva EUSAIR AdrionNet čine žene, dakle 45 milijuna, što predstavlja neiskorišteni poduzetnički potencijal na ovom teritoriju. Istovremeno, stopa zaposlenosti ključni socijalni pokazatelj za analizu kretanja na tržištima rada kreće se između 49% (Grčka) i 62% (Italija), što je ispod prosjeka EU (65%), Politike EU-a usredotočene su na poticanje poduzetnika, ali su samo 10% europskih građana poduzetnici. U principu žensko poduzetništvo čini trećinu poduzetnika, što je neiskorišteni resurs i na Jadransko-Jonskom teritoriju. BPW ima 13 tisuća članica na tom području, ali će se inicijativi BPW AdrionNet pridružiti i ostale udruge poduzetnica, da zajednički, kao predstavnice civilnoga društva daju svoj doprinos jačanju Regionalnog ženskog samozapošljavanja i poduzetništva.

Odlaskom BPW delegacije od 20 članica na Siciliju, otvaraju se makroregionalni potencijali gospodarske suradnje istarskih poduzetnica putem BPW AdrionNet. Službeno proglašenje BPW AdrionNet, zajednice kojoj pripada 12 tisuća poduzetnica, biti će koncem svibnja 2017 u Bariju.

Ciljevi Zajednice su projektna suradnja i poslovno umrežavanje , kako su se složile potpisnice Sporazuma. Ciljevi BPWAdrionNet utvrđeni su konstitucijskim okvirom, partnerskim sporazumima i potpisanim Memorandumom razumijevanju.

Članak i fotografije o susretu možete pogledati na prtalu Regional Express >>

Scroll to Top