Istarske poduzetnice u Regensburgu

Istarske poduzetnice sudjelovale na 9. Forumu BPW Danube net u Regensburgu 7. i 8. studenog 2014.

U Regensburgu (Njemačka) je 7. i 8. studenog 2014. sudjelovalo 38 istarskih poduzetnica članica udruge BPW Pula na 9. Forumu mreža poduzetnica podunavskih zemalja (BPW Danubenet). Prethodni su se Forumi održali od 2006 do 2013 godine redom u sljedećim gradovima Podunavske Regije: Budimpešta, Pula, Arad, Munchen, Pula, Beograd, Beč i 2013.g. u Sofiji. U travnju 2014. organiziran je Međunarodni forum u organizaciji BPW Istanbul, kao najava budućeg proširenja suradnje i izvan Podunavlja.

Deseti je Forum najavljen za 2015.godinu u Rumunjskoj.

U radnom dijelu Foruma sudjelovalo je oko stotinu pedeset poduzetnica iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije, Švedske, Italije, Velike Britanije i Turske.

Forum je otvorila dr.sc. Alida Perkov, Predsjednica mreže poduzetnica Podunavlja naglasivši važnost poslovnog umrežavanja i sudjelovanja u konkretnim projektima. Prepoznajuči značaj regionalnog umrežavanja predsjednica Perkov i predsjednica BPW Turske Ipek Isbiteren potpisale su Memorandum o razumijevanju, čime se otvaraju šire mogućnosti poslovne suradnje poduzetnica Turske i poduzetnica Podunavlja.

Na forumu su aktivno sudjelovali predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta RH u sukoordinaciji s Ministarstvom gospodarstva Baden-Württemberga, predstavivši podunavsku strategiju EUSDR u prioritetnom području 8 “Podrška razvoju konkurentnosti, uključujući razvoj klastera”. Gđa Dragica Karajić naglasila je se jačanje gospodarske snage dunavske regije postiže jačanjem postojećih kapaciteta u MSP, razvoja novih oblika poslovne suradnje, razvoja prerađivačke industrije i proizvodnje, te razvoja poduzetničkog učenja.

Na Forumu su članice BPW Pula predstavile model predklasterizacije na primjeru četiri klastera, što je primljeno u poduzetničkim krugovima kao novi i konkretni model malog poduzetničkog udruživanja. U Lobbying for Shopping bilo je poslovnih upita vezanih uz hrvatsku turističku ponudu, kvalitetnih istarskih poljoprivrednih proizvoda, kao i inovativnih proizvoda naših poduzetnica.

Gradonačelnik Regensburga Joachim Wolbergs te Europarlamentarac Ismail Ertug organizirali su svečani prijem za sudionice Foruma u povijesnoj Gradskoj palači. U ime Foruma gradonačelnika je pozdravila dr.sc. Alida Perkov naglasivši da male i mikro poduzetnice trebaju potpore institucija kao i organizacija civilnoga društva, te su forumi poput BPW Danube net optimalna prigoda konkretizacije takvih susreta.

Po završetku Foruma istarske su poduzetnice sudjelovale u nedjelju na radnom ručku s članicama BPW Munchen, te je ugovorena daljnja suradnja.

Ministarstvo poduzetništva i obrta RH prepoznalo je važnost samoorganiziranja pod okriljem civilne udruge BPW, te je stoga već po treći put preuzelo pokroviteljstvo u poticanju poduzetnica za regionalno umrežavanje.

Podrobnije informacije: www.bpw-danubenet.org

{gallery}2014/regensburg{/gallery}

Scroll to Top