Business and Professional Women

Prvi hrvatski klub Pula - Associated Club Pula, Croatia

Header

Početkom rujna 1902. godine car i kralj Franjo Josip I. zadnji je put posjetio Istru te je sa svoje carske jahte "Miramar" usidrene u Ližnjanskom akvatoriju promatrao 4000 vojnika koji su sudjelovali u važnoj vojnoj vježbi čiji je cilj bio procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Kako bi se ta obljetnica dostojno obilježila pred mjesec dana u prostorijama Turističke zajednice Općine Ližnjan otvorena je izložba fotografija o Ližnjanu pred Veliki rat, a na ližnjanskim je Punticama otkrivena informativna ploča o vojnopomorskim manevrima na području Ližnjana. Uslijedila je i izložba fotografija u Čitaonici kluba umirovljenika Pula pod nazivom "Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do 1. svjetskog rata“.

Protekle je subote, 8. listopada 2022., u Zajednici Talijana Šišan – Communità degli Italiani di Sissano održan i središnji događaj obilježavanja spomenute obljetnice:  znanstveno-stručni skup pod nazivom "Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre". Prisutne su na svečanom otvorenju ispred organizatora, pozdravili Saša Škrinjar, predsjednik općinskog Vijeća Općine Ližnjan – Lisignano, Dušan Černjul, predstavnik Vijeća turističke zajednice Općine Ližnjan, Alida Perkov, predstavnica Društva Viribus Unitis Pula i BPW (Business and professional women) Pula, Milan Radošević ispred Istarskog povijesnog društva te Josip Šiklić u ime Katedre Čakavskog Sabora za povijest Istre Pazin koji je i moderirao skup.

Zanimljivim predavanjima prethodio je svečani program i podjela zahvalnica svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji programa. U svečanom programu sudjelovali su pjevački zbor KUD-a KUJE Ližnjan koji su izveli skladbe: I. M. Ronjgov, M. Lorencin, Draga nan je zemlja i G. De Marzi, L'improviso, potom mr. art. Elda Krajcar Percan s izvedbom klavirskih kompozicija F. Schuberta Kupelwieser Walzer i F. Lehara Le belle polesane.

Učenici OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina uz mentorstvo Davida Orlovića, mag. hist., pripremili su maketu njihove vizije kako su mogli izgledati manevri 1902.

Znanstveno-stručni skup započeo je izlaganjem Alide Perkov o značaju pomorskih vojnih manevara 1902. godine za razvoj područja današnje općine Ližnjan. O Puli prije izgradnje Pomorskog arsenala govorio je Anton Percan, a više o Hrvatima u carskoj i kraljevskoj mornarici predstavio je Bruno Dobrić radom pod nazivom „Najbolji vojnici naše mornarice“ i „branioci obala“ Jadrana. Hrvati u c. i kr. Mornarici. Urbanizacija Pule i okolice u kontekstu austrougarske vojne modernizacije bila je tema izlaganja Emila Jurcana koji je svoje predavanje održao putem Zoom platforme dok je Nataša Urošević približila poglede hrvatskog ekonomista i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote) o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre.

Igor Jovanović predstavio se predavanjem pod nazivom „Utjecaji austrougarske vojne industrije na pulsku svakodnevicu“ dok je Milena Mičić prenijela iskustvo prenamjene vojnih utvrda na primjeru Verudele i baterije San Giovanni koje su pretvorene u akvarij. Lorena Dropulić održala je predavanje pod nazivom ADRIFORT - Adriatic fortresses and military areas.

Nakon Znanstvenog skupa prisutnima su se pridružili zainteresirani te su uz vodstvo Zlatka Devedžića razgledali Monte Madonnu u Šišanu koja je postala važna vojna točka zahvaljujući svojoj poziciji, ali i vojnopomorskim manevrima održanima 1902. godine.

Večernji i završni dio programa je posjetitelje vratio na početak 20. stoljeća. Na druženju uz prigodni domjenak iz toga doba u restoranu Bodulka, hotela Velanera u Šišanu, prisutni su, odjeveni u gradske kostime iz Austro-Ugarske te u narodne nošnje, mogli uživati u atmosferi koju su oplemenile glazbene kompozicije s početka 20. stoljeća u klavirskoj izvedbi Marijana Kopčića, prof.

Članak objavljen na https://medulinfm.com/2022/10/10/zavrsnica-obiljezavanja-120-obljetnice-vojnopomorskih-manevara-u-liznjanu/

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Partneri udruge

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.