Završen susret poslovnih žena

Poduzetnicama teško do kredita

objavljeno 06.11.2010. na www.glasistre.hr

Čak 170 poslovnih žena iz cijele Europe okupilo se u protekla dva dana u Puli na petom susretu poslovnih žena pod nazivom BPW Danube Net Forum koji je danas zatvoren. Poduzetnice iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Austrije, Njemačke, Italije, Slovačke, Španjolske, Crne Gore, Ukrajine i Bjelorusije izmijenile su svoja iskustva, sklopile nova poznanstva, a time i suradnju.

Na susretu su bile poduzetnice iz 12 djelatnosti, a naviše iz područja turizma i ugostiteljstva, proizvodnje hrane i pića, građevinarstva, poslovnog konzaltinga, ICT tehnologije i poljoprivrede. Organizirani su direktni poslovni susreti i radionice. Jedna od njih bila prezentacija lavande kao biznisa, zatim se govorilo o edukaciji u mentorstvu u poslovanju, o poslovanju sa Španjolskom, Italijom i Srbijom, revitalizaciji starih zanata, a posebno se raspravljalo o ravnopravnosti spolova i kako se to odražava u poduzetništvu.

U sklopu foruma otvoren je i sajam Economica u organizaciji udruge Razvoj gdje je svoja poduzeća predstavilo četrdesetak poduzetnica iz raznih zemalja.

– Poduzetništvo žena je jedan resurs koji zasad predstavlja neiskorištene mogućnosti. Žene trebaju iskoristiti svoje poduzetničke potencijale uz uvjet razvijene socijalne infrastrukture, rekla je Alida Perkov u ime organizatora skupa BPW-a Pula, poslovnog kluba žena.

– Dobro je što su žene uključene u ovakve susrete, prije svega jer će tako poduzetnice poboljšati poslovanje svojih tvrtki, a s druge strane će poboljšati stanje žena u poslovnom svijetu. Isto tako ovim putem možemo promijeniti način na koji žene funkcioniraju u poslovnom svijetu. Ne želimo postići samo promjenu, nego i poboljšanje, kazala je Belgijanka Amelie Leclercq, regionalni koordinator za Europu međunarodnog kluba poslovnih žena BPW International.

– Lijepo je vidjeti da lokalne i državne vlasti podupiru ženske poduzetnike u Hrvatskoj. Posebno sam impresionirana jezičnom kompetencijom hrvatskih poslovnih žena. To je sigurno ono što ću poručiti našoj federaciji da to vide i neke druge regije u Europi. U raspravi s hrvatskim poslovnim ženama shvatila sam da imaju najveći problem oko dobivanje kredita kod pokretanja svojeg posla te da neki gradovi ne daju dovoljno potpora za gospodarstvenike. U principu u Hrvatskoj su poslovne žene u jednakoj poziciji kao i njihove kolegice u Europskoj Uniji, zaključila je Leclercq.

Inače, ovaj susret organizirao je poslovni klub žena BPW Pula, Istarska razvojna agencija (IDA) i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. (B. BAN)

Scroll to Top