BPW

Udruga poduzetnica BPW u Zagrebu predstavila 5.Forum BPW Danube net

Međunarodna konferencija o ženama u obrtništvu još je jedan korak u ispunjenju misije Hrvatske obrtničke komore (HOK) da u partnerskom odnosu sa zakonodavnom i izvršnom vlašću te nizom aktivnosti štiti i zastupa interese hrvatskih obrtnika, posebice žena, istaknuto je tijekom konferencije, održane 14. rujna 2010. godine u Zagrebu.

Treba raditi na tomu da se položaj žena u obrtništvu poboljša te da se on izjednači s položajem muškaraca obrtnika i poduzetnika, poručila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je i pokroviteljica međunarodne konferencije o ženama u obrtništvu. Ponovila je kako se treba boriti protiv diskriminacije žena, jer diskriminacija i predrasude mogu biti prepreka za uspješan rad.

Kosor je istaknula da je u Hrvatskoj broj trgovačkih društava u vlasništvu žena u porastu i približio se četvrtini svih registriranih trgovačkih društava te da se Hrvatska u odnosu na zemlje regije svrstava među najrazvijenije po poduzetništvu žena.

Ministarstvo je u razdoblju od 2004. do 2007. za poduzetništvo žena odobrilo 1.655 potpora u ukupnom iznosu višem od 13 milijuna kuna, naglasila je Kosor.

Predsjednik HOK-a Mato Topić ističe kako su žene vlasnice trećine obrta u Hrvatskoj, a one se, kao i obrtništvo u cjelini, suočavaju s problemima sive ekonomije, poreznih opterećanja, otežanog kreditiranja, financijske nediscipline, itd.

Međunarodna konferencija o položaju žena u obrtništvu jedna je od aktivnosti kojom HOK obilježava 2010. kao godinu žena u obrtništvu, a za to je HOK osnovao i poseban odbor čija predsjednica Ana Šerić Konjikovac navodi kako je od ukupno 92.965 vlasnika aktivnih obrta u vlasništvu žena 30.618 obrta. U drugom dijelu konferencije prezentirana je Strategija razvoja ženskog poduzetništva, a o iskustvima i izazovima razvoja ženskog poduzetništva govorile su predstavnice hrvatskih institucija.

U dijelu konferencije posvećenom inozemnim iskustvima, sudjelovale su predstavnice Slovenije, BiH, Albanije, Srbije i Makedonije, a prezentaciju 5. Međunarodnog Foruma poduzetnica zemalja Podunavlja održala je Predsjednica BPW Danube net Alida Perkov.

Scroll to Top