Sudjelovanje istarskih poduzetnica na 8. forumu Danube Net u Sofiji

U Sofiji se od 14.-16. studenog 2013 održao 8. Međunarodni Forum poduzetnica Podunavske regije BPW Danube net, koji se svake godine održava u drugoj zemlji Podunavske regije: Budimpešta (2006), Pula (2007), Arad (2008) Munchen (2009), Pula (2010), Beograd (2011), Beč (2012). Sljedeće, 2014 godine, Podunavski forum se planira u Regensburgu. Forumom poduzetnica Podunavlja predsjedava dr.sc. Alida Perkov, koja je funkciju predsjednice Foruma obnašala od 2009. do 2012.godine i odlukom Europskog koordinacijskog komiteta poslovnih žena BPW, mandat joj je produžen za razdoblje 2013-2016 godine.

BPW Forumu, koji se ove godine održava s naglaskom na osnaživanje ženskog poduzetništva, nazočile su i 22 hrvatske poduzetnice iz djelatnosti prerađivačke industrije, turizma, ICT tehnologije, građevinarstva i trgovine. Ministarstvo poduzetništva i obrta dalo je svoju podršku sufinancirajući sudjelovanje hrvatskih poduzetnica iz EU sredstava namijenjen provedbi EU strategije za Dunavsku regiju (EUSDR).

Forum se održao pod pokroviteljstvom Premijera Republike Bugarske. U uvodnom dijelu svoje je pozdravne riječi uputila Pomoćnica hrvatskog Ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak, veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj gđa Ljerka Alajbeg, te veleposlanici iz drugih zemalja Podunavlja i resorni bugarski ministri.

U prvom dijelu Foruma razmijenilasu se iskustva oko strateške komponente ženskog poduzetništva. Pored visokih bugarskih dužnosnika i veleposlanika podunavskih zemalja, od hrvatskih predstavnica, skup je pozdravila Predsjednica BPW Danubenet dr.sc. Alida Perkov i Pomoćnica Ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak. U radnom dijelu skupa Pomoćnica Ministra Dijana Bezjak vodila je Panel Politika EU prema ulozi žena u promociji MSPu kojem je naglasila provedbu mjera i aktivnosti za razvoj ženskog poduzetništva provedbom “Strategije razvoja ženskog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2017.” Gospođa Dragica Karaić iz Ministarstva poduzetništva i obrta RH sudjelovala je kao Keynote speaker u Panelu Uloga Podunavske mreže u razvoju regionalne ekonomije – razmjena dobrih praksi i novih mogućnosti. Predsjednica Foruma Alida Perkov bila je Keynotespeaker na Panelu Analiza razvoja izazova i mogućnosti razvoja ženskog poduzetništva u podunavskoj regiji te moderator u Panelu Projekti ženskog poduzetništvau zemljama Podunavlja. Patrizia Milani predstavila je projekt mladih poduzetnica.

Na poslovnim susretima drugog dana Foruma sudjelovale su 22 poduzetnice Hrvatske od ukupno stotinjak poduzetnica Podunavlja. Najviše je poslovnog interesa bilo usmjereno prema hrvatskoj turističkoj ponudi, te prerađivačkoj industriji i intelektualnim uslugama.

Forumski poslovni susreti doprinose koraku dalje u institucijskoj podršci internacionalizaciji hrvatskih malih i srednjih poduzeća. To je osobito značajan iskorak, obzirom da je Forum fokusiran na jačanje ženskog poduzetništva, koje u Hrvatskoj ima još uvijek u potpunosti neiskorištene potencijale za otvaranje novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta.

Scroll to Top