Forum Danube net

10. Forum BPW Danube net – Rezultati i zaključci

Priopćenje o rezultatima i zaključcima 10. Foruma BPW Danube net održanog u Puli 4. i 5. studenog 2016., na temu “Žene u tehničkim zanimanjima, inovacijama i rukovođenju”

10. Forum BPW Danube net osmišljen je kao platforma za razmjenu ideja, mišljenja i informacija u području rada, poslovanja i kulture. Cilj Foruma bila je razmjena iskustava žena orijentiranih na poduzetničke djelatnosti i dobro plaćena zanimanja, te poticanje poduzetnica na inovatorstvo i prihvaćanje rukovodećih pozicija. U sklopu Foruma, uz izložbu, održane su i tri plenarne sjednice, devet okruglih stolova, prodaja proizvoda poduzetnica, te poslovni susreti. Forum je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ALDE Saveza Liberala Demokrata za Europu i Ivana Jakovčića, te EUSDR Danube Region Strategy poglavito u području pružanja podrške poduzetništvu žena kao snažnom činitelju jačanja gospodarske konkurentnosti u EU makro regiji.

Od institucija svoju su podršku dale Istarska Županija, grad Pula, Obrtnička komora Istarske županije, IDA, Politehnika Pula, Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković Pula, te Rovinj, Kanfanar, Medulin i Ližnjan.

Forum su podržali sponzori Zagrebačka banka, HBOR, Zlatne ruke, Hotel Park Plaza Histria i TZ Pula. Zahvaljujemo se umjetnicima donatorima: Vesni Nežić Ružić, Anici Franjul i Nataši Dragun, Plesnoj školi Rosso Latino, KUD Medulin. Medijsko pokroviteljstvo preuzeli su bili su Regional express, TV Nova, Glas Istre, Naturala.hr, Women in Adria, TV Istra.

Donatori Foruma bili su Vesna Nežić Ružić, 05vizija,net, RR Medij, Vesna Loborika, MPS, Loredana Buzet, Haler vjenčanja, Glam style studio, Stari puč d.o.o., Boutique Lily, Istarski pršut kod Milana, Dia handmade, Villa Soši, Birikina putovanja, Fitoaroma mirisi Istre, S-hand Art, i posebno aktivne članice BPW kao volonterke.

Uoči Foruma Predsjednicu BPW International Yasmin Darwich te istaknute poduzetnice i poslovne žene Istre primio je Gradonačelnik Pule Boris Miletić, Zamjenica Župana Giuseppina Rajko, Viviana Benussi, te zamjenica Gradonačelnika Pule Elena Puh Belci. Izjavu Predsjednice Darwich može se vidjeti ovdje.

Forum je strukturalno obuhvatio višedimenzionalne aspekte ženskoga poduzetništva, što je podijeljeno na nekoliko cjelina.

1. RADNI DIO FORUMA

Tema ovogodišnjeg Foruma bila je “Žene u STEM zanimanjima, inovacijama i rukovođenju”. Forum je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U ime predsjednice prisutnima se obratila Gordana Deranja, Izaslanica Predsjednice Republike i Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. „Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj žene imaju istu razinu prava i jednake mogućnosti za profesionalni razvoj, međutim činjenica je da su žene u Hrvatskoj suočene s čitavim nizom problema“ kazala je Gordana Deranja, te nadodala kako bi svi zajedno trebali težiti postizanju veće ravnopravnosti.

Video porukom prisutnima se obratio i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, u ime ALDE Saveza Liberala Demokrata za Europu, koji se obvezao da će se u Bruxellesu zalagati za izjednačavanje prava žena posebice u sektoru poduzetništva i gospodarstva.

Govor Zastupnika Jakovčića nalazi se na poveznici ovdje.

Yasmin Darwich (Mexico), predsjednica BPW International, konstatirala je da je umrežavanje zemalja koje okružuju Dunavsku regiju izuzetno bitno. „Na taj način možete surađivati, te progovoriti o pitanjima i ciljevima tipičnima za regiju kojoj pripadate“, navela je Darwich, te nadodala kako Forum pruža mogućnost razmjene iskustva i susreta članica iz cijelog svijeta. Istakla je da je jedna trećina globalnog poslovanja u vlasništvu žena, ali su to pretežito mikro poslovni subjekti. U svijetu su rašireni zakoni koji diskriminiraju žene u pogledu imovine, nasljedstva i poslovnih običaja, ženama je ograničen pristup financijskim institucijama, a postoje i razna obiteljska ograničenja. Stoga je nužna uspostava ženskih poslovnih mreža.

U ime Europskih poduzetnica BPW skup je pozdravila Generalna tajnica Pinella Bombacci. Pozdrave su uputile i predstavnice BPW u Ujedinjenim Nacijama u New Yorku i Genevi, Arzu Ozyol i Katherine Bosshart, predstavnica BPW u Europskom vijeću Eufemia Ippolito, prva potpredsjednica BPW Amany Asfour i mnoge druge.

Plenarnu sjednicu na temu Društvene i ekonomske procjene zemalja Podunavlja otvorile su predstavnice EUSDR Dragica Karajić i Gabrielle Stowasser iz Austrijskog Senata za gospodarstvo. Naglasile su potrebu sudjelovanja u transnacionalnim projektima Podunavlja.

Značajnu podršku pruža i važno Prioritetno područje 8 Dunavske strategije (EUSDR) u cilju jačanja gospodarske konkurentnosti putem umrežavanja, poslovnog povezivanja i razvoja klastera žena poduzetnica iz 14 zemalja EUSDR.

ZAKLJUČCI OKRUGLIH STOLOVA

Okrugli stol 1: Žene u STEM područjima i projektne mogućnosti

Rezultati istraživanja pokazuju da u STEM struci radi manje od 20% žena, što znači da potencijal žena nije dovoljno iskorišten u ovom području. Važna je činjenica da su tehnička zanimanja područja u kojima se jednako vrednuje znanje, a ne postoji nesklad u plaćama. Treba poticati žene na rad u STEM području tako da ih se usmjerava na odgovarajuće obrazovanje i osposobljavanje, što im omogućava bolji položaj na tržištu rada i povećava mogućnosti njihova (samo)zapošljavanja u profitabilnim zanimanjima. Jedno od predloženih rješenja je da se sva djeca, bez rodnih ograničenja, približe STEM-u još u vrtićkoj dobi, u cilju stvaranja pozitivnog okruženja i njihovog eventualnog opredjeljenja za STEM zanimanja. Žene treba potaknuti na edukaciju, zapošljavanje i poduzetničke inicijative za STEM zanimanja i na institucionalnoj razini. Identificirani su i poslovni subjekti spremni za suradnju s civilnim društvom (kao npr. BPW) za partnerstvo u EU projektima poticanja STEM područja. Glavna ekonomska prepreka poduzetništvu općenito, koju predstavlja težak pristup financiranju, kod žena je čak i više otežana budući su žene tradicionalno konzervativnije u pogledu poduzimanja financijski zahtjevnijih i rizičnijih pothvata što u konačnici dovodi do percepcije da su žene financijski manje vjerodostojne i poduzetne od muškaraca.Pogotovo je to izraženo u financijski zahtjevnijim poduzetničkim pothvatima iz STEM područja, primjerice kod visoko-tehnoloških projekata koji impliciraju uporabu skupocjene opreme i visoku cijenu radnog sata, te je stoga broj žena u poduzetništvu u STEM području još i niži od prosjeka u poduzetništva općenito. Statistički je potvrđeno da se žene lakše odlučuju za poduzetništvo u području npr. konzaltinga ili obrazovanja, u društvenim aktivnostima te u nizu drugih uslužnih djelatnosti koje zahtijevaju manja inicijalna ulaganja.

Utvrđen je konsenzus oko ulaska u EU projekt na temu poticanja STEM djelatnosti u edukaciji, zapošljavanju i poduzetništvu.

Okrugli stol 2: Umrežavanje i partnerstvo

Prednosti proširivanja međunarodnih poslovnih poznanstava i novih tržišta predstavljene su na primjerima dobre prakse međunarodnog umrežavanja BPW Budapest/BPW Stuttgart, BPW Turske/BPW Danube net, BPW Bagheria/ BPW Bari/ BPW Pula.

Nastavno su na samoj Gala večeri potpisana pisma o namjeri kojim se utvrđuje poslovno partnerstvo BPW Pula sa Barijem i BPW Pula sa Bagheriom ( Sicilija).

Okrugli stol 3: Više žena u upravi i dan jednakih plaća

Italija je primjer dobre prakse za žene u upravi jer je zahvaljujući Zakonu br. 120/2011 postotak žena u odborima povećan od 6% do 27%, što je rezultiralo poboljšanjem gospodarskih pokazatelja tih poslovnih subjekata. Osim toga, Italija je na drugom mjestu u Europi po rodnoj zastupljenosti žena u upravi. BPW Njemačka pokrenula je projekt Dana jednakih plaća, u cilju povećanja svjesnosti o zaostajanju žena u prosječnim plaćama. Ukazano je na moguć način rješavanja ovog roblema putem edukacije o pravilnoj organizaciji usklađivanja obiteljskog života i karijere.

Okrugli stol 4: Mlade poduzetnice

U reproduktivnim godinama života žene su fokusirane na privatni život i stvaranje obitelji. Političke i znanstvene institucije i civilne udruge trebaju objedinjeno djelovati u komprimiranju informacija, poslodavci trebaju imati fleksibilan pristup usklađivanju obiteljskih i poslovnih obveza mladih majki, te je potrebno davati financijske potpore mladim obiteljima.

Okrugli stol 5: Žene u inovacijama

U svrhu veće zastupljenosti žena na području inovacija, žene treba od najranijeg djetinjstva motivirati u dva smjera: orijentirati ih prema kreativnosti i samopouzdanju, te poticati njihov znanstveni interes i znanstveni pristup. Obrazovanje za inovacije i poduzetništvo je vrlo važno i treba biti uvedeno u sve razine obrazovnog sustava, od najranije dobi. Studentice i studenti su otvoreni i osjetljivi na temu društvenih inovacija, ali im nedostaje hrabrosti da izraze svoju kreativnost. Korištenje učenje kroz rad putem “Innovation Management” i “Mladi društvenih inovatora” pomoglo bi inovatorima u dobivanju više povjerenja u sebe i vlastitih kreativnih potencijala. Prema nedavnom istraživanju, nekim izumiteljima/inovatorima u Hrvatskoj nedostaju kompetencije/znanje o upravljanju svojim izumima, te financijska podrška za ulazak na tržište. Upravljanje inovacijama treba uvesti kao dio podrške i poduzetničke infrastrukture.

Okrugli stol 6: Promicanje ženskog poduzetništva

Učenike treba poticati na tehničke inovacije zajedno s učenicima i dobiti cijeli njihov utjecaj i provedbu projekata poput “Žene bez izgovora!” Treba uključiti mlade, i koristiti znanje mlade generacije.

Okrugli stol 7: Sinergija gospodarstva i kulture kao mogućnost pokretanja posla

Gospodarstvo je stup svake zemlje, no održivi rast i razvoj nije moguć bez sinergije s kulturom (obrazovanje, slikarstvo, običaji, kulturno nasljeđe…) . Gospodarstvo i kultura čine lanac koji zajedno treba raditi na kvaliteti življenja. Mladi ljudi se trebaju obrazovati i stvarati bolji život poštujući sebe i druge. Kultura je sama po sebi kapital, posebno u turističkom sektoru. Najstariji oblik sinergije je mecenstvo, danas marketinško sponzorstvo. Talijanski muzeji tvrtki (npr. Museo dell’olio Lungarotti), hrvatski tradicijski muzeji (npr. Ecomuseum Istrian de Dignan) primjeri su mogućnosti razvoja nove sinergije, otvaranje novih radnih mjesta i novih poduzetničkih inicijativa.

Okrugli stol 8: Žene i poduzetništvo u turizmu

Žene čine veliki dio zaposlenih u turizmu (60-70%) i najčešće imaju lošije radne uvjete. Zastupljene su samo u administraciji i uslužnim poslovima, dok su slabo zastupljene na rukovodećim pozicijama, gdje dominiraju muškarci (tipična rodna piramida gdje žene čine svega 5-8.% u upravi). Samozapošljavanje je glavni način rada u sektoru turizma. Zaključeno je da rodnu perspektivu treba uključiti u planiranje i provedbu postupaka, te jačati pravnu zaštitu žena u zapošljavanju u turizmu. Potrebno je poduzeti mjere po pitanju izjednačavanja plaća, poboljšanja uvjeta rodiljnog dopusta, fleksibilnih radnih sati, aranžmana za skrb o djeci, te pružiti više stimulativnih mjera.

Okrugli stol 9: Žene u Odnosima s javnošću i medijima

PR je praksa upravljanja širenja informacija između pojedinca ili organizacije (kao što je posao, vladine agencije ili neprofitne organizacije) i javnosti. BPW International treba uspostaviti međunarodni Forum ženske mreže kako bi svi zajedno složno djelovali za zajedničke ciljeve o ženskom pitanju, te proširili djelovanje i izvan samo BPW udruga. BPW International mreža treba širiti informacije i poboljšati postojeće alate počevši od lokalne razine. Lokalni članovi BPW klubova trebaju dijeliti primjere dobre prakse putem BPW International mreže. Za poboljšanje PR aktivnosti potrebno je definirati ciljeve, promicati dostignuća i rezultate i izvan lokalne razine. Treba unaprijediti informatičku pismenost žena kako bi im informacije bile dostupnije. Istaknuta je i potreba da BPW, kao najveća mreža poslovnih žena, identificira financijske institucije (fond, banka) koje će ženama omogućiti jednostavan pristup kreditima i zajmovima, obzirom da je lakši pristup financijama zajednički cilj svih žena.

Zaključne riječi

U zaključnim riječima Foruma prenesene su poruke sa svih okruglih stolova. Amany Asfour, Potpredsjednica BPW International i organizatorica Svjetskog Foruma BPW u Kairu, pozvala je članice da aktivno sudjelovanje na Svjetskom BPW Kongresu u Kairu 2017 godine. Predsjednica BPW Danube net 2009-2012 i 2013-2016, dr.sc. Alida Perkov, zahvalila se na ukazanom povjerenju u dosadašnjim mandatima, te predala dužnost novoj predsjednici Marion Volk.

2. PREDSTAVLJANJE KULTURNOG, POVIJESNOG I UMJETNIČKOG OKVIRA FORUMA

Gradska knjižnica i čitaonica Pula otvorila je 4.11.2016. uoči samog početka Foruma prigodnu izložbu u hotelu Park Plaza Histria na temu Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata s ciljem upoznavanja sudionica Foruma s mogućnosti valorizacije povijesnoga nasljeđa. Primarni cilj izložbe je prezentirati javnosti vizualni identitet Pule u drugoj polovici 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata, naglašavajući najvažnije činjenice i trenutke u urbanističkoj, gospodarskoj i društvenoj povijesti Pule, najvećeg i najstarijeg grada u Istri čija se povijest stvara već više od tri tisućljeća.

U organizaciji Saveza Udruga inovatora Istarske županije, prigodno su, obzirom na Temu 10. Foruma, predstavljene zapažene inovacije i zaštićeno intelektualno vlasništvo 12 Istarskih inovatorica.

Politehnika Pula predstavila je na štandu financijske olakšice i poticaje koje se upisom na STEM studij Politehnike, nude poslovnim ženama i poduzetnicama.

Lobbying for shopping, već tradicionalna BPW akcija kupovanja proizvoda i usluga u vlasništvu obrtnica i poduzetnica, ovog je puta ugostio dvadesetak istarskih i riječkih poduzetnica, te su sudionice Foruma mogle kupovati izvorne hrvatske proizvode.

U popodnevnom obilasku Pule, strane su gošće posjetile trgovine u vlasništvu poduzetnica članica BPW kluba Pula, koje su posebno bile označene kao BPW-Friendly shops.

Gala večera bila je prigoda predstavljanje javnosti naših istaknutih umjetnika. Svoj doprinos poznavanju kulturnog miljea dali su na Gala večeri članovi KUD Medulin s paletom istarskoga kanta i plesa na jugu Istre. Plesni studio Rosso Latino podsjetio je poduzetnice na zajedničku prošlost zemalja Podunavlja u doba Austro-ugarske Monarhije, kada je Pula bila glavna ratna luka i kada je u njoj živio i radio kompozitor i dirigent Franz Lehar, Video možete vidjeti ovdje.

Istaknuta glazbena umjetnica Vesna Nežić Ružić uz pratnju Anice Franjul i Nataše Dragun prigodno je interpretirala neslužbenu pulsku himnu Lovor i ruže – Rose di Pola – Bayleaves and Roses, te pjesme maestra Nella Milottija i pulskog kantautora Sergia Endriga. Pjesme na hrvatskom, talijanskom i engleskom približile su publici dojam o višejezičnoj županiji.

Predsjednica Saveza kuhara i slastičara Hrvatske Dragica Lukin predstavila je tortu Istrijana koja se zajedno s vinom OPG Teraboto podijelio gošćama. Pršutana Buršić i Vesna sir Loborika počastili su sve izvođače svojim proizvodima suhomesnatog asortimana i mlječnih proizvoda.

Izvješće pripremila:
Dr.sc. Alida Perkov
Predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Pula

Scroll to Top