Kolači Katica Lukinac

Očuvanje hrvatskog kulturnog nasljeđa – knjiga

Knjiga Kolači Katica Lukinac

Vlasnica: Dragica Lukinac Karajić, autorica knjige u vlastitoj nakladi

Zemlja: Hrvatska

Tel: +385 (0)98 214 510

Mail: dragicakaraic@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/dragica.karajic.16

Djelatnosti:

Kolači Katica Lukinac

posvećena je ostavštini kulinarskih vještina moje majke Katice Lukinac i kulturnom nasljeđu građanske zanatske sredine grada Vukovara prošlog stoljeća!

“Divno je kada osobi koje više nema pomogneš premostiti vrijeme”
(Marguerite Yourcenar: Hadrijanovi memoari)

Ovo je knjiga o ljudskim vrijednostima koje sami pronosimo kroz život i kako nas pamte drugi. Motivirala me uredno pohranjena bilježnica i u njoj uloženo mnoštvo papirića s ispisanim receptima slastica i kolača s imenima osoba kod kojih je kušan, koju sam pronašla u obiteljskoj vukovarskoj kući nakon ispraćaja moje majke. Snažno me motivirala spoznaja koju su vrijednost ti zapisi starih recepata značili mojoj majci jer to je bilo jedino, uz osobne dokumente, što je ponijela u svojoj ručnoj torbici bježeći iz grada Vukovara 1991. pod granatama kroz kukuruze “kukuruznim putem” spašavajući svoj život. Kako na svakom papiriću piše i ime osobe od koje je recept dobiven ili kušan, u fusnotama sam napisala nekoliko riječi o toj osobi i što je značila mojoj majci.

To su crtice o životu, običajima i tradiciji građanske zanatske sredine grada Vukovara koje oživljujemo mirisima ispečenih kolača. “Ovako je mirisala bakina kuća kada smo joj dolazili u posjetu”, uzviknuo je sin ulazeći u stan dok sam pekla kolač. To je bila i inspiracija za pripremu knjige, pravi mali obiteljski pothvat. Sama sam iskušala svaki recept, ispekla kolač, a suprug i sinovi su snimali fotografije ispečenih kolača i skenirali originalne rukopise. Majka je kao vukovarska prognanica domovinskog rata deset godina živjela u Poreču u starom hotelu Riviera. Mnogim prijateljicama u Poreču pekla je kolače za njihove svečane prigode, ali naučila i ponešto novoga od Veline, kuharice, Marije i Gracijele, vrijednih žena tada zaposlenih u hotelu Riviera.

I u vašem domu, dragi čitatelji, može zamirisati omiljeni kolač, “Dunavski valovi”, “Bakine buhtle”, “Micika od kume Jelke”, “Kongo šnite tete Julijane” … i vratiti vas u milinu djetinjstva. Poklonite nekom dragom taj osjećaj.

Scroll to Top