Priopćenje o održanom 3. Forumu BPW AdrionNet, 24.9.2020. Pazin / 2.10.2020.Pula

U prvom dijelu Foruma, u suorganizaciji BPW Pula i Čakavskog sabora  u četvrtak 24.9.2020.održan je u Pazinu znanstveni dio, posvećen istaknutim ženama  u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Istre. Među 11 prispjelih priopćenja sudjelovala je i predsjednica BPW Pula dr.sc. Alida Perkov, s radom o umrežavanju žena u Istri od antike do danas.

U petak, 2.10.2020. u prostorijama Doma Hrvatskih branitelja otvoren je Hibridni, 3.Međunarodni Forum  BPW AdrionNet.

Forum je, uz maestralno vođenje Jelene Vitasović, otvorila dr.sc. Alida Perkov, Predsjednica BPW Pula i Predsjednica mreže poduzetnica Jadransko Jonske Regije. Aktivnim sudjelovanjem Forum je uveličala Amany Asfour- Međunarodna predsjednica Udruge poslovnih žena i poduzetnica BPW International. Skup je pozdravio Boris Miletić, Gradonačelnik grada Pule, Elena Puh Belci, Zamjenica gradonačelnika grada Pule, Sandra Čakić Kuhar, zamjenica Župana Istarske županije, Katarina Nemet, Saborska zastupnica, Marija Selak Raspudić, Predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, te Ana Grdović Gnip, Izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Kao posebnost hibridnog foruma ističe se istovremena komunikacija preko Zooma, uživo i preko live-streeminga, za što su stigle reakcije  međunarodnih krugova  da je to sada ogledni primjer budućih kongresnih modela. Kongresu su, osim lokalnih poduzetnica , sudjelovale i udruga poduzetnica iz Banovine te udruga Perspektiva iz Slavonije, dok su preko Zooma sudjelovale predstavnice institucija i poduzetnice iz Italije i Grčke, te partnerske BPW udruge Podunavlja.

Teme koje je pokrio 3. BPW  Forum AdrionNet po okruglim stolovima su:

Aktivna podrška Županijskih institucija u promicanju i poticanju ženskog poduzetništva

Mogućnosti financiranja  projekata u okolnostima COVID-a, Žene i poduzetništvo u Istarskoj županiji,  Razmjena najbolje prakse projekata ženskog poduzetništva u jadransko-jonskoj regiji i mogućnosti regionalne suradnje kroz poduzetništvo mladih.

Hibridni 3.Forum BPW AdrionNet 2. listopada 2020.g. provodio se preko Zooma i Youtube kanala za koji je obvezu preuzela tvrtka Medvid:
https://www.youtube.com/watch?v=u62ocrLC19c

Među zaključcima Foruma ističe se Poziv Predsjednice Amany Asfour na sudjelovanje istarskih poduzetnica i gospodarskih institucija na post-pandemijskom Mediteranskom kongresu u Kairu 2021.godine. Također  pokrenuti će se inicijativa za partnerstvo članica BPW Pula i BPW Giza ( dio Kaira sa brojnim piramidama), te bratimljenje Istarske Županije sa Gradom Giza. Direktor Sajma Fiera Longarone Belluno ( Italija)  Gian Angelo Bellati pokrenuti će Prvi sajam ženskoga poduzetništva u svijetu, oslanjajući se i na sredstva iz EU fondova. Web katalog BPW Pula poslužiti će kao model promicanja i poticanja ženskoga poduzetništva na međunarodnoj razini. Web katalog dostupan je na www.bpw.hr na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije i Obrtničke komore Istarske županije predstavili su poticaje i ostale oblike pomoći poduzetnicama.

Uz Forumski dio održao se Lobbying for shopping na kojem su svoje izloške predstavile poduzetnice iz Istre, Banovine i Slavonije, a Gradska knjižnica i čitaonica Pula upriličila je iz svog fundusa izložbu o gospodarstvu Pule u drugoj polovici 19.stoljeća.

Tijekom boravka, Predsjednicu Amany Asfour upoznala se s turističkom i kulturnom ponudom Pule, Vodnjana, Rovinja i Medulina, te posjetila mikro i male poduzetnice na tom području. Ujedno se uključila u promociju ulice ženskoga poduzetništva, u pulskoj Ciscuttievoj ulici, gdje posluju brojne  male poduzetnice i obrtnice, uspješno se odupirući COVID krizi.

Želim na kraju istaknuti da  ova iznimno složena manifestacija ne bi bila moguća bez velikog učešća brojnih institucija, a posebno volonterki BPW Pula koje vjeruju da  se samo timskim radom i suradnjom mogu ostvariti uspjesi u promociji poduzetništva žena.

Predsjednica BPW Pula i predsjednica BPW AdrionNet:

Dr.sc. Alida Perkov, Predsjednica BPW Prvi hrvatski klub Pula

Predsjednica BPW AdrionNet

www.bpw.hr 

Novinski članci o 3. Forumu BPW AdrionNet

Scroll to Top